Wat moet ik dán eten?! Alternatieven voor ons brood-dieet
20 oktober 2015 

Wat moet ik dán eten?! Alternatieven voor ons brood-dieet

In de jaren ’80 kwamen de grote dieetrages aan de oppervlakte. In de jaren ’70 werd ons verteld dat we vooral bij vet uit de buurt moesten blijven, want dit zou hart- en vaatziekten veroorzaken. Dus de margarine kwam bij iedereen op tafel en de no en low fat producten kwamen langzaam maar zeker uit Amerika overgewaaid. Toch apart dat we sinds die tijd steeds maar dikker, zieker en depressiever worden. Waar zijn die mooie dunne mensen uit de jaren ’60 en ’70 die lekker reuzel aten, bloedworst, kaantjes? Ja natuurlijk, ze liepen naar hun werk en zaten niet de hele dag voor een computerscherm. Maar ze aten puurder, echter eten, op gezette tijden en zeker niet van die achterlijke porties. Dat hoort ook bij echt eten trouwens, een zak chips uit het jaar 2015 vreten veel mensen zo op, maar van écht puur eten kun je niet eindeloos maar doorgaan.

Anyway! Ik kan er dagen over praten. Het ging hier even om het enige dieet dat mijn vader ooit heeft gevolgd, het zogenaamde ‘brooddieet’. Het was in 1986 en überhip. Je kunt het al raden, vooral veel brood eten en dan vooral volkoren want dat is rijk aan vezels. Natuurlijk vielen de aanhangers af, want er kwamen weinig calorieën binnen maar gezond kun je het niet noemen. Vooral omdat het zo eenzijdig is en dat is precies het probleem bij veel Nederlanders, we eten zo vaak brood met constant hetzelfde beleg dat we tekorten krijgen door ons saaie voedingspatroon.

Dus nu antwoord op de vraag.. wat moeten we dan eten? Hier wat favorieten van mij voor ontbijt, brunch en/of lunch:

Rijstwafels
Boekweit pannenkoek
Boekweit crackers
Havermout

geiten- of schapenyoghurt

ei – op zoveel manieren klaar te maken

miso soep (ik vind soep heerlijk ’s ochtends)

Voor in de lunchbox:

– noten
– cherry tomaatjes
– stukjes feta
– vers fruit
– salade (bijvoorbeeld left over van de avond ervoor)
– gekookt eitje
– klein stukje heel pure chocolade (85%)
– olijven
– afgekoelde ronde rijst salade

of: soep (even opwarmen in een pannetje ’s ochtends), kokendheet in een thermoskan en meenemen.

Ik hoop dat dit je helpt om meer te gaan variëren en we kunnen ophouden met ons ‘de-hele-dag-maar-boterhammen’ dieet 🙂

Enjoy!

In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller.Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven.Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan.Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen