To ontbijt or not to ontbijt..?

Het is half zeven in de ochtend en mijn dochter vraagt net om wat te eten. Ze is al wakker geworden met “trek”, interessant, dat gebeurt mij nu nooit. Maar goed, ‘ze moet er nog van groeien’, zou mijn moeder zeggen.

Moeten we persé ontbijten? Dat is de vraag die ik mezelf stel deze ochtend. Zoals met veel dingen in de wereld van de voeding, zijn de meningen enorm verdeeld. Het klassieke advies is dat ontbijten ‘moet’. De zogenaamde ‘belangrijkste maaltijd van de dag’. Er zijn echter heel veel mensen die in de eerste paar uur na het opstaan nog geen zin hebben in iets in hun maag en dan tóch maar gaan eten en drinken, omdat het zo hoort.

Mijn collega Richard de Leth stelt in zijn boeken dat het een goed idee is om eerst eens te gaan bewegen, een flink stuk met de hond lopen bijvoorbeeld, want dat is tenslotte ook wat onze voorvaderen deden. Eerst eropuit om eten te gaan verzamelen. Klinkt mij best logisch in de oren. En (daar kunnen we ons allemaal wat bij voorstellen) daar krijg je ook wel trek van.

Ook wordt steeds meer gefluisterd (en geroepen) in de voedingswereld dat langdurig vasten (bijvoorbeeld van zes uur ’s avonds tot tien uur ’s ochtends) een heel goed idee is. Geef je systeem rust om de boel goed te kunnen verwerken en op te ruimen. Zeker bij ‘grazers en snaaiers’ wiens kaken de hele dag bewegen lijkt me dat helemaal geen slecht plan. Overigens doe ik dit zelf instinctief al, ik eet nooit na 18.00 uur ’s avonds (misschien drie of vier keer per jaar bij uitzondering) en liever niet voor 09.30 uur ’s ochtends. Dit voelt heel goed, zie meer info hierover in mijn blog over intermittend fasting.

Wat is nu eigenlijk wijsheid? We leven in een wereld waarin we zo ver afstaan van ons lichaam, onze échte behoeftes dat het niet meer een kwestie van voelen is. Feit is dat we overvoed zijn in onze maatschappij dus in de ochtend eerst eens lichamelijk op gang komen klinkt voor mij sowieso als een heel goed plan.

Wat mij goed doet is een ontbijt rijk aan proteïnen en groenten, idealiter twee gekookte eitjes, cherry tomaatjes, gerookte zalm, avocado en een rijstwafel met zelfgemaakte humus. Een andere dag kan er in plaats van de eitjes of zalm wat geitenkaas zijn maar ook soms wat ongezouten ongebrande noten erbij. Heerlijk!

Ik merk dat wanneer ik de dag start met een dergelijk ontbijt (soms is het meer een brunch gezien het tijdstip) dat ik langdurig veel energie heb. Veel meer dan een klassiek ontbijt met boterhammen, glazen jus d’orange (drink ik sowieso al jaren niet meer) en gezoete yoghurt. Naast de suikerpiek komt daarna ook de suiker-dip met vooral nog veel meer trek in dit soort eten.

Ontbijt jij en zo ja, wat eet je? Ik ben benieuwd!

Heerlijke ontbijtrecepten en ideeën in In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller. Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven. Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan. Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen