Tijdens de detox periode eet je geen zuivel van de koe of vlees, dit stuk leert je echter veel over vet, dus zeker voor na de detox
Onze grootste angst.. we zien het overal om ons heen, in al die heerlijke dingen. We zien al het vet als slecht, een vijand die zich direct op de heupen vlijt en die er niet meer af te krijgen is. Het drilt als een pudding en moet absoluut vermeden worden. Hoe minder calorieën, hoe beter, de claim ‘0% vet’ roept ons in de supermarkt en zonder te weten wat er dan wél in zit, beland het dagelijks weer in ons karretje. Van yoghurtjes tot “boter”, chips, pizza, kaas, sauzen en rookworsten. Slechts een paar voorbeelden.
Tijd dus om eens wat meer te leren over vet, zonder dat de makers van de (light) producten ons steeds hun versies van de waarheid vertellen.
Door onze angst voor vet zijn we steeds meer koolhydraten gaan eten (met name granen en zetmeel), de adviezen over zeven boterhammen per dag, daarnaast nog rijst, aardappelen, crackers en beschuiten zorgen voor een dagelijkse overdosis hiervan. Om maar niet te spreken van alle suikers (ook koolhydraten) die we dagelijks binnenkrijgen. Dan heb ik het niet over een koekje of een snoepje hier en daar, maar alle verborgen suikers.
Vet heeft een enorm slecht imago gekregen door de voedingsindustrie. Ze hebben hun best gedaan (met enorm succes) om ons bang te maken. Je zou er dik van worden, het is slecht voor hart en bloedvaten dus alles wat mager is, is heilig. Ik hoop van harte dat je deze wilt laten gaan, vet is onmisbaar en ik zal je vertellen waarom.
Eerst een veelzeggend voorbeeld uit de praktijk. De inwoners van het Japanse eiland eten flink veel vet. Echt veel. Toch werden de meeste mensen ruim 100 jaar oud, in zeer goede gezondheid. Ze leefden met name op vlees, vis, eieren, vet en olie. Daarnaast groenten en fruit. Toch is hier in de loop van de tijd de Westerse manier van eten doorgedrongen en zijn zij ook bewerkte voedingsmiddelen en granen gaat eten. De toename hiervan kan gelijk worden getrokken met het aandienen van overgewicht, diabetes, kanker en hartziekten. Naast de inwoners van Okinawa leven ook volkeren als de Masaï en de Eskimo’s op een voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten en vetten. Natuurlijk hebben zij een ander leven met andere omstandigheden dan wij hebben, maar ik geef deze voorbeelden om aan te geven dat vet niet perse slecht is. Sterker nog, ons lichaam heeft een voorkeur voor vet en dit is waarom:
Vet is nodig voor:
- opname van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen
Verzadigd vet (nee, dit is niet meteen ‘eng’) zorgt ervoor dat het lichaam de in vet oplosbare vitaminen kan opnemen (zoals A, D, E en K). Sterker nog, vitamine K uit enorm gezonde groenten als kool, broccoli en spruitjes kan alleen worden opgenomen wanneer er ook vet in de maaltijd zit. - Het verteren van je eten en drinken
Eiwitten (ei, kaas, vlees, vis) worden veel beter verteerd wanneer er vet bij gegeten wordt. Dan nog een voordeel, het duurt langer voordat het lichaam vet verteerd heeft waardoor je je veel langer verzadigd voelt. Veel minder kans op het eten van tussendoortjes en gezonder omdat het goed is om je maag en darmen een aantal uren rust te geven tussen de maaltijden in. - Aanmaak van hormonen
Onverzadigde (die vinden we vaak minder eng..) vetzuren zijn de absolute basis voor heel belangrijke hormonen (bijvoorbeeld geslachts-, stress(!)- en schildklierhormonen) en hormoonachtige stoffen die erg belangrijk zijn bij het remmen van allerlei ontstekingen. Kun je je voorstellen wat dit betekent voor stressvolle periodes maar ook periodes als de overgang of bij schildklierproblemen? - Het immuunsysteem
Zoals net al gezegd helpen onverzadigde vetzuren bij het remmen van ontstekingen. Het immuunsysteem wordt dus geholpen door vetten en dit betekent in de praktijk dus dat bijvoorbeeld mensen met auto-immuunsysteem vaak vette vis zouden moeten eten. Eigenlijk iedereen want ontstekingen in het lichaam zijn de oorzaak van allerlei ziekten. - De opbouw van hersenen en de celwanden
In dit geval zijn meervoudig onverzadigde vetzuren absoluut onmisbaar. Vergeet niet dat de hersenen voor bijna 60% uit vetten bestaan! Met name in de baarmoeder en de 1,5 jaar daarna zijn deze vetten enorm hard nodig. Dus zeker tijdens zwangerschap en in de lactatietijd zijn vetten heel hard nodig. Uiteraard is er voor een baby ook niets zo waardevol (niets anders komt in de buurt) als moedermelk, deze is zeer rijk aan deze hersen-opbouwende vetten.
Nu we dit weten is het natuurlijk belangrijk dat je weet welke vetten je het beste kunt kiezen en welke niet! Hier een lijstje:
WEL:
Kokosolie
Volle melkproducten (NIET VEEL EN ALTIJD BIOLOGISCH)
Roomboter (een melkproduct maar omdat het zo belangrijk is, even apart genoemd)
Biologisch vlees
Duurzame vette vis (bijvoorbeeld makreel, zalm, sardientjes, haring)
Avocado’s
Eieren (heel gezond, zeer regelmatig, het liefst zacht gekookt)
Olijfolie (niet of alleen matig verhitten)
Noten
Zaden
Hennep- en pompoenpitolie
Lijnzaad
NIET:
Transvetten (kunstmatig verharde plantaardige oliën, dit wordt ook wel hydrogenatie genoemd), bijvoorbeeld in margarine en bakvet maar ook in bijna alle koekjes. Lees altijd de etiketten! Dit is absoluut vergif!
Verzadigd vet uit vlees uit de bio-industrie dit vet zit vol met antibiotica en andere stoffen die opgeslagen zijn in het vet van de dieren. Het gaat ook om wat ze eten. Veel dieren in de bio-industrie eten veel soja en graan. Eet dus vlees van dieren die gras eten en weinig stress hebben.
Meervoudig onverzadigde plantaardige vetten uit plantaardige oliën als zonnebloem, soja, maïs en saffloer. Dan gaat het met name om verhitten tot hoge temperaturen.