De bevrijding die alcoholvrij heet

Ik ben al 14 weken. Tja. En nee, ik ben niet ‘met z’n tweeën’ ofwel in blijde verwachting. In plaats van in verwachting ben ik in blijde verwondering van wat dit alcoholvrije leven mij oplevert. Een bijzondere, levens-veranderende ervaring die ik wil delen. Moet delen voor mijn gevoel, omdat er velen van jullie zijn die net zo dol zijn (waren, in mijn geval) op een glas wijn. Of twee. Of drie. Kom, we nemen er nog een.

Als ‘self proclaimed’ detox coach ben ik bewust met eten bezig. Eigenlijk altijd. Ik hou van alle recepten in mijn boeken, de manier van leven, veel groenten en fruit en urenlang food shoppen en vervolgens koken. ‘I walk my talk’ als het op voeding aankomt. En er komt zeker weleens een lekker broodje op mijn bord, en verslind ik ook met passie een pizza gorgonzola met knoflook en spinazie. Maar verder kun je stellen dat ik voor het allergrootste deel heel bewust en goed eet.

Drank was echter een ander verhaal, ik was enorm verliefd op wijn. Kon mij verheugen op een avondje uit (lekker urenlang kletsen in ons stamcafé) en thuis een fles openmaken vond ik ook heerlijk. Aan mij hoefde je nooit te vragen of ik er nog één wilde, gewoon lekker doorschenken. Ik noemde drank altijd ‘de enige manier om mijn hoofd echt stil te krijgen’ en beredeneerde dat het mij goed deed, lekker ontspannen en gewoon iets wat ik deed. Nu ik erop terugkijk en mijn gevoelens of gedachten probeer te beschrijven dan is dat heel confronterend. Want ik weet dat ik er eigenlijk niet over na wilde denken. Over de hoeveelheid en de frequentie. Het feit dat er zoveel gelegenheden zijn waarbij gedronken wordt en dan nooit, maar ook nooit, slechts één glas.

Wanneer ben je dan een alcoholist? Die vraag is mij best weleens gesteld, niet door de ‘kroegmaatjes’ uiteraard 😉 maar door vrienden om mij heen. Die bijna allemaal ook enorm van wijn houden en met wie ik het onderwerp weleens aan heb gesneden. Natuurlijk vonden wij de Jellinek adviezen allemaal volslagen onzin want ‘echte alcoholisten beginnen ’s ochtends al’. Het klassieke beeld bij een alcoholist is de vervuilde man onder een brug met halve liters bier. Wij, met onze grote kristallen glazen, hebben daar helemaal niets mee te maken. Dit is ‘chic’ en intellectueel. Trek er nog maar een open. Waar blijft de serveerster? Schiet op. En hoef je niet meer? Ga dan maar naar huis en laat ons met rust.

Deze zomer was ik het zat. Zoals vaak in je leven moet er iets heftigs gebeuren voordat er echte verandering plaatsvindt en in mijn geval was dat zo. Mijn grote liefde kreeg zes hartaanvallen in de nacht van 1 op 2 juli en is met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht om gedotterd te worden. Met succes, de kransslagader zat voor 95% dicht maar hij is er fantastisch uitgekomen, zonder enige serieuze hartschade. Ik kan je vertellen, het fundament is onder ons vandaan geslagen. En dat doet je eens goed nadenken over het leven, onze vijfjarige dochter en de wil om zo gezond mogelijk te zijn.

Totaal onverwacht voor wie dan ook, ook voor mezelf, besloot ik op 22 juli volledig te stoppen met alcohol. Want wanneer ik glas twee opheb, dan voel ik mij ‘gewikkeld in rood fluweel’ en wil ik graag door. Nog een. Nog een. Heerlijk. Daar had ik schoon genoeg van. De reacties kwamen direct uit de omgeving: ‘je kunt er toch één nemen?’, ‘waarom niet alleen in het weekend?’, ‘jeetje, wat ongezellig’, ‘nou, dan snel maar afspreken voor een kop thee?!’, ‘echt weer wat voor jou, Jacq, lekker extreem’. Je zou toch denken dat iedereen razend positief zou zijn, maar nee. Het is niet zoals stoppen met roken, dan hangt iedereen de vlag voor je uit. Stoppen met alcohol is confronterend en heftig voor jezelf, maar klaarblijkelijk óók voor je omgeving. Mensen voelen zich er persoonlijk door aangesproken en beginnen direct met vragen hoeveel je dan dronk en hoe vaak in de week. En in sommige gevallen komt er een opgeluchte blik en de -nu voor mij bekende- zin: ‘oh, maar zo erg ben ik niet..’

Laat ik maar met de deur in huis vallen: in feite maakt het helemaal niets uit hoeveel je drinkt. Het gaat erom dat alcohol belangrijk is voor je en dat ermee stoppen iets is wat je niet ‘even’ doet. Dat je soms (of vaker) meer drinkt dan dat je je had voorgenomen, dat het iets is wat ‘erbij moet’ voor je want anders is het niet leuk of gezellig. Alcohol is zo normaal, zo geaccepteerd dat de grens van wel of niet problematisch heel vaag is en totaal afhankelijk van met wie je praat. Simpel en eerlijk gezegd is het een ingeburgerde harddrug en zoals vroeger de asbakken in talkshows op de televisie normaal waren, zijn de grote glazen wijn overal en altijd nu heel gewoon.

Het zijn veertien heel interessante weken geweest. Allereerst ging ik als een ‘researcher’ te werk. De eerste 28 dagen keek ik dagelijks, tijdens mijn schrijfwerkzaamheden, de film ’28 days’ met Sandra Bullock. Vraag me niet waarom. Ook las ik de zeer interessante materie van Michael Niclaus, Lois Bisschop, Allen Carr en Mariette Wijne.

Maar even los van al dit onderzoek, laat ik vooral even zeggen dat ik me niet kan herinneren dat ik mij ooit zo FANTASTISCH heb gevoeld. Vol energie, levenslust, een waanzinnig mooie huid, mooier lichaam, witter oogwit en oh my dear, zoooo lekker slapen! Sensationeel. En.., wat mij misschien wel het meeste verbaasde, de rust en ontspanning. Hoe kan dat nu?! Het tegengestelde van wat ik verwacht had. ‘Jeetje, lieverd, wat zie je er mooi uit..’ zegt manlief menigmaal terwijl ik met een kop thee, warrig haar en in badjas aan de keukentafel zat. Wat een cadeau! Wat een openbaring! Wat een BEVRIJDING.

Er zijn drie moeilijke momenten geweest. In de beginfase. Bijvoorbeeld een zaterdagmiddag, warm weer, de terrasjes zijn vol, en ik wil eruit. De tranen lopen ineens over mijn wangen en ik zeg dat ik lekker aan de wijn wil, lekker een avondje ‘los’, gewoon ongeremd. En terwijl ik de woorden uitspreek ga ik zitten en na een korte stilte zeg ik dat ik iets anders eigenlijk veel liever wil. En dat is morgenochtend opstaan om half 8, lekker 1,5 uur door de duinen wil gaan lopen en daarna fris aan het werk. Me zo gelukkig, blij en fit wil blijven voelen. Als sneeuw voor de zon verdwijnt de zucht naar dat terras, de drank en de verdoving. Ik wil helder, fris en actief blijven. Jee, wat een heerlijk gevoel. Ik had niet gedacht dat het zo ook kon. Dat mijn leven dus juist níet zou ‘verarmen’ zonder drank, maar zou verrijken.

Ik ben duidelijk niet de enige merk ik, er blijkt iets in de lucht te hangen, zoals dat vaak gaat met ideeën of trends. Mensen praten en schrijven over minder of niet meer drinken, tijdelijk of permanent, en er wordt steeds meer bekend over de gevaren van alcohol. En nee, dan heb ik het niet over de reeds bekende gevaren voor stevige innemers maar juist over regelmatig en zeer matig alcoholgebruik. Psychiater Rene Kahn schreef er recentelijk dit fantastische boek over waarvan de meeste drinkers (bijna alle Nederlanders dus) uit hun stoel gaan vallen.

Nu is natuurlijk de vraag van mijn omgeving ‘hoe lang ik dit denk vol te houden’. Geen idee. Ik ben ontzettend blij met dit gevoel en wat mij betreft fiets ik zo, nuchter en wel, door mijn verjaardag, kerst en oud en nieuw heen. Daarna zien we wel weer. Voor nu wilde ik deze ervaring graag met je delen en hopelijk zet het ook jou aan het denken. En mocht je overwegen te stoppen, dan is beter eten (inclusief een maandje niet drinken ;-)) misschien wel een heel goede start. 🙂

Mijn boek ‘Ontwijnen’ kun je hier vinden, deze heb ik geschreven na 2 jaar alcoholvrij.

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller.Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven.Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan.Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen