En dan ben je klaar met je detox.. waar heb je dan zin in; biefstuk, chocola, boterhammen en ijsjes? Ik snap het wel, juist die verboden vruchten zijn dan hemels en je hebt misschien de laatste dagen afgeteld. De humus en salades vervloekt. Maar goed, je gaat niet een serieus detox programma aan om daarna meteen twee flessen Chardonnay en een familiezak chips naar binnen te werken. Dus hoe ga je om met het ‘gewone leven’, de after-detox? Hier de tien beste tips!
1 – Begin klein
Je verlangen kan je ogen (te) groot maken. Ik heb veel verhalen gehoord over detoxers die hele paashazen, een doos kerstkransjes, een enorme biefstuk met saus en friet of drie tosti’s na de detox naar binnen werkte en dat liep in nagenoeg alle gevallen af in misselijkheid en erger. 😯 De tip is dus, proef van het grote buffet, maar op een schoteltje ofwel in een klein schaaltje. Hou het klein, proef bewust en neem dus niet teveel.
2 – Hou het simpel
Er zijn veel boeken geschreven over het combineren van voedingsmiddelen. Zoals bijvoorbeeld wordt gesteld in dit heel fijne kookboek van Pascale Naessens varen veel mensen wel bij het scheiden van koolhydraten en proteïnen. Zoals ik vaak zeg, voeding is complex en voor ieder individu anders. Maar dit eens uitproberen is niet zo’n slecht idee. Al is het maar door het bijkomende voordeel; je zult dan automatisch veel meer groenten eten en dat is heel hard nodig.
3 – Wees heel kritisch over brood
Allereerst zou ik zeggen, maak het lekker zelf. Zo leuk om te doen, ja tijdrovend maar echt fijn. En nee, je hebt niet persé een broodbakmachine nodig alhoewel wel handig. Of.. ga naar een echt goede bakker, en dan bedoel ik een die ’s nachts bakt en nooit, echt nooit, standaard meelmixen gebruikt, broodverbeteraars of andersoortige dingen. Koop puur, echt brood wat je al vrij snel door de ramen kunt smijten. Net als die stokbroden op vakantie. 😉
4 – Chocolaaaa, niet minder dan 70% cacao
Velen van ons verlangen er vaak naar, een lekker stukje chocola om heerlijk van te genieten. Ja, we worden er echt heel blij van. Er zijn echter enorme verschillen in kwaliteit en hoe meer je van puur houdt, hoe belangrijker je de kwaliteit zult vinden. De verschillen zijn dan goed te proeven. Ik hou zelf van 85% cacao en vind 70% zeker niet meer puur genoeg, maar voor de melkchocola eters onder ons is 70% misschien al een hele stap. Voordeel is dat er natuurlijk veel minder suiker inzit en daarbij veel meer cacao, waarvan beweerd wordt dat het goed voor je is. Natuurlijk niet teveel zoals voor veel dingen geldt, maar geniet! 🙂
5 – Kies biologisch en van het seizoen
Een tip die tijdens de detox al heel belangrijk is en ik wil je graag aanraden om deze door te trekken. Behoeft geen uitleg denk ik, kies zo fatsoenlijk mogelijke producten en geen frambozen met kerst.
6 – Zorg voor groenten bij iedere maaltijd
Ik snap dat niet iedereen wil ontbijten met gestoomde broccoli maar een paar cherrytomaatjes, wat losse worteltjes, komkommer, radijsjes, spinazie door je omelet.. noem het maar op. Nagenoeg iedereen eet veel te weinig groenten en daarom is het toevoegen van groenten bij iedere maaltijd echt heel belangrijk. Als je genoeg groenten wilt binnenkrijgen en je eet deze alleen ’s avonds, dan mag je wel een enorm bord vol eten.
7 – Intermittend fasting en vegan, ‘flirt’ daar eens mee
Vele wegen naar Rome en dit zijn er twee waar ik zelf goede ervaringen mee heb. De eerste gaat over langere tijd vasten. Klinkt eng he? Maar is niet ingewikkeld, ik eet niet vanaf 18uur ’s avonds en pas vanaf 10 uur ’s ochtends. Dan eet ik overdag twee wat grotere maaltijden (10 uur en 15 uur) en een klein diner met man en dochter om 17.30 uur. Er zijn veel voordelen die hieraan worden gehangen (teveel om hier op te noemen maar google het even) maar ik voel me er erg goed bij. Het tweede concept, vegan, krijgt steeds meer mijn interesse omdat ik allereerst minder dierlijke producten wil eten en ten tweede veel meer plantaardige, kleurrijke producten. Ik vind 100% vegan (dus helemaal niets van dierlijke afkomst, geen eieren, vlees, gevogelte, schaal- en schelpdieren, vis, kaas) heel erg moeilijk dus doe het zoveel mogelijk. Al doe je dit maar één dag in de week, doe je veel voor het milieu en veel dieren.
8 – Hou sappen en smoothies in je voedingspatroon
Dit zijn twee manieren om groenten en fruit te ‘eten’, allebei met hun eigen voor- en nadelen, let erop dat je vooral veel groenten gebruikt. Heerlijk, ik hou ervan. Varieer ermee, experimenteer ermee. Het zijn twee verschillende dingen, sappen en smoothies en deze kunnen dus niet in hetzelfde apparaat worden gemaakt. Ze hebben beide hun voor- en nadelen.
9 – Hoe reageert je spijsvertering? Let op je vezel inname
Tijdens de detox raad ik je altijd aan om psyllium vezels in te nemen, dit stimuleert en helpt je spijsvertering. De meesten van ons krijgen te weinig vezels binnen met alle gevolgen van dien. Zorg dat je ook na je detox genoeg vezels binnenkrijgt, door veel groenten en fruit, peulvruchten en eventueel dus door psyllium.
10 – Drink vooral water, kruidenthee en groene thee
Ik ben zelf helemaal dol op sencha thee. Een Japanse groene thee die ik pas aan het water toevoeg wanneer het even is afgekoeld, anders verbrand het. Oh wat heerlijk. Sommigen van jullie zullen smachten naar koffie en cappuccino en macchiato’s en dat soort dingen en die kun je prima nemen, maar geen zes per dag. Streef ernaar om vooral water en thee te drinken, om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Ga overigens niet ‘overboard’ met water, géén drie liter per dag. Drink wanneer je dorst hebt en wanneer je voelt dat je het nodig hebt.