Blije alcoholvrije feestdagen?! Het taboe dat 'niet drinken' heet.
19 december 2017 

Blije alcoholvrije feestdagen?! Het taboe dat 'niet drinken' heet.

Dit blog schreef ik na 1,5 jaar alcoholvrij leven, in december 2017

Ik klets er nog steeds heel graag over. Over alcohol en alle rituelen en gebruiken die erbij horen. Misschien wel steeds meer, hoe langer ik ermee gestopt ben. Hoe lastig ik het vond in het begin om langs een terras met gezellige drinkers te fietsen, zo heerlijk kan ik nu genieten van mensen die ik nog een glas zie inschenken en er blij van worden. Ieder zijn ding, denk ik dan. Tegelijkertijd, in mezelf, ben ik oprecht blij dat ik er niet meer aan meedoe. Ooh, wat had ik een hekel aan mezelf gehad als ik dit een paar jaar geleden had gehoord, dat ik ooit zo zou praten. Bah!

Een katerloze kerst

Mijn tweede alcoholvrije kerst en oud en nieuw staat voor de deur. Vorig jaar, vlak voor de eerste keer, irriteerde ik me mateloos aan de vele drankreclames op de televisie. Ik hield me overal sterk en herinnerde mezelf dagelijks aan alle mooie voordelen van een alcoholvrij leven. Het feit dat ik, zonder enige moeite, zoveel kilo’s kwijt was. Altijd een fris snoetje had, mooie huid, altijd fit en fris en scherp. En sowieso dat ik al maandenlang niet had toegegeven aan de zin in een glas wijn. Gewoon, omdat ik besloten had om er (voor ik weet niet hoe lang) mee op te houden omdat het er nooit slechts één was. Nooit twee ook. Eenmaal beginnen, betekende lekker doorgaan.

Het enige moeilijke moment was toen ik blij in de soep stond te roeren op eerste kerstdag en mijn broer geheel onverwacht een dure Franse rode wijn uit zijn tas haalde. Ik schrok ervan en de tranen liepen over mijn wangen. Ik hoor hier dus niet meer bij. Ik doe hier niet meer aan mee. Ik zit er straks bij en ik kijk ernaar. Tijdens het diner heb ik me af en toe even moeten verbijten. Maar de beloning van wakker worden op derde kerstdag en geen druppel te hebben gedronken was fantastisch. Wijn was tóch niet langer de baas over mij, de rollen waren omgekeerd. Pure overwinning.

Drink met mate(n)

Fast forward naar een jaar later. Zojuist fiets ik door de stad en ontmoet J. weer eens, een van mijn oude drinkmaatjes met wie ik in vroeger tijden zeer geregeld een avondje lekker door zat te ‘wijnen’. We konden er geen genoeg van krijgen. Heerlijk. Alles was doordrenkt met alcohol, of er nu wat gevierd moest worden, of juist helemaal niet, of omdat dat nu eenmaal onze hobby was. En hoe meer, hoe leuker. Iets lekkers van de wijnkaart uitkiezen en het vervolgens in tempo opdrinken.

Ons gesprek van net begon over mijn project Ontwijnen, hij had mijn boek gelezen en herkende natuurlijk veel passages. Ook hij had besloten helemaal te stoppen met alcohol drinken. Heel even viel er een stilte en keken we elkaar aan. “We vonden het allemaal normaal hè Jacq?” vroeg hij terwijl ik knikte. “En wij niet alleen, zoveel mensen om ons heen”. Drank was voor ons het smeermiddel van de vriendschap. Gezamenlijk drinken bracht ons dicht bij elkaar, we koppelden het aan warmte en intimiteit. Zonder het zo te benoemen. En wat vooral uit den boze was, zelfs taboe, was zeggen dat het misschien wel teveel was. Of niet normaal. En hoe schadelijk. Hoe hels de katers waren. En we een dag of wat later toch weer een glas namen. “Je kunt er lang of kort over praten maar het is en blijft een hard drug”. De stilte sprak boekdelen.

Het mooie was dat dit gesprek, al duurde het een kwartiertje, intiemer en warmer was dan al die verzopen jaren ervoor. We stonden daar, nuchter, eerlijk en met verbazing te praten over jarenlang wijntjes drinken. Nu, beide ouders van prachtige dochters en al een tijd helemaal alcoholvrij. Wat we ons vroeger niet voor konden stellen was nu overduidelijk aanwezig. Geen bedwelmd masker op. Juist het nuchtere gesprek bracht ons écht bij elkaar. Zorgde voor eerlijkheid zonder drama. Een gesprek wat we ons erna nog konden herinneren. En ja, het bewijs dat juist zonder drank het leven pas begonnen was.

One day at a time

Ik heb geen idee hoe lang ik geen alcohol ga drinken. Het is de op een na meest gestelde vraag aan mij momenteel. Je wilt toch ook wel weer normaal gaan drinken? In het weekend een paar glazen? Wat moet je met feestjes? Wat drink je dán?! De meest gestelde vraag is hoeveel ik dan eigenlijk dronk. Want mensen willen graag concluderen dat ze zelf minder, minder vaak, of minder per keer drinken zodat zij vooral niet zijn ‘zoals ik’. En er dus niets aan hoeven doen. Feit is dat de meesten van ons zichzelf voor de gek houden. De meesten van ons drinken teveel, te vaak en vinden alcohol doodnormaal. Het is echt net zo schadelijk (zo niet meer) dan tabak en cocaïne. En toch zal bijna niemand mij aanmoedigen wanneer ik zeg dat ik niet meer drink. Tegen een gestopte roker zegt niemand: ‘dan rook je toch alleen in het weekend?’ ‘je kunt er toch eentje nemen?’ of: ‘je bent toch niet verslaafd? ‘Zoveel rook je toch niet?’. Drank hoort erbij. Je moet je alleen verantwoorden wanneer je het niet doet.

Gelukkig heb ik er al 1,5 jaar opzitten en kijk ik absoluut niet op tegen de feestdagen. Integendeel. Ik ga weer genieten, en nu echt, van een alcoholvrije kerst en oud en nieuw. Proost allemaal!

En voor wie meer wil weten en/of mee wil doen: Ontwijnen. Ik hoop je te zien!

Jacqueline van Lieshout

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller. Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven. Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan. Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen