Boekweit pannenkoek in plaats van de boterham

Boekweit pannenkoek in plaats van de boterham

Natuurlijk wordt mij vaak de vraag gesteld: ‘ik weet echt niet wat ik mijzelf of mijn kinderen moet geven in plaats van een boterham, wat is er voor alternatief?’ En uiteraard ook wat nu eigenlijk mijn probleem is met al die boterhammen. Er is ons leven lang verteld dat die zo gezond zijn. Zou ik ook doen, als broodproducent met veel macht en geld voor marketing. Brood is natuurlijk is wat we al sinds mensenheugenis eten en het is bijna onlosmakelijk met onze cultuur verbonden. Ons brood anno 2017 is echter wel heel anders dan het brood van een aantal decennia geleden.

Het probleem is simpel; veel toevoegingen en rotzooi in het brood maar ook vooral gluten. Om het niet te technisch te maken; het is een eiwit dat voorkomt in granen als tarwe, spelt, rogge, maar ook in minder bekende soorten als kamut. Of couscous, dit is namelijk gemaakt van tarwe. Overigens wordt tarwe overal in verwerkt, je kunt het zo gek niet bedenken; soepen, sauzen, bier, snoep. En dit allemaal naast je dagelijkse boterhammen, koekjes, beschuit, crackers en toastjes. Dus je snapt wel hoeveel je ervan binnenkrijgt. Het gevaar van gluten is dat het bij veel mensen de darmwand aantast. Heel langzaam maar heel zeker. Je kunt het dus zien als een potentiële sluipmoordenaar. Nee, je kind zal dus niet bewusteloos uit de kinderstoel vallen maar op lange termijn blijkt bijna iedereen hier sensitief voor te zijn en bij de grote meerderheid van de mensen zorgt het voor schade aan de darm die vervolgens weer zorgt voor allerlei andere problemen. Je ziet het in de praktijk, veel mensen voelen zich beter wanneer ze langere tijd geen gluten eten.

Hier is het antwoord! Pannenkoeken van boekweit. In mijn boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel staan veel variaties qua beleg (heerlijke wraps bijvoorbeeld) en ik ga je er hier een aantal geven die je zo aan je kindjes kunt voorschotelen.

Ik doe altijd een paar grote opscheplepels (zeker niet afgestreken) boekweitmeel in een kom. Hier gaat een ei door en ik giet er ongeveer 300 ml geitenmelk door. Zorg altijd dat je een halve liter hebt want waarschijnlijk zal je nog meer toe moeten voegen. Klop met een garde totdat je een niet-te-dun-niet-te-dik beslag hebt. Nu gewoon bakken zoals ‘gewone’ pannenkoeken en kies voor de volgende opties als beleg:

– humus en avocado
– echte biologische roomboter
– bosvruchten
– bananen
– tonijn met zeekraal, avocado en tomaatjes
– biologische kipfilet in reepjes met zelfgemaakte pesto

Pas op dat je ze niet zelf allemaal op eet want het is zo lekker en je kunt het met van alles beleggen. Ideaal dus voor in de lunchbox en ook voor ’s avonds heerlijk. Of een luxe ontbijtje voor jullie in het weekend met ei en uitgebakken spekjes. Mmmm…

Gun (ook) je kindje een gevarieerd eetpatroon en begin er zo vroeg mogelijk mee. Ze zullen ervan smullen!

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller.Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven.Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan.Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen