Wéér wat nieuws, zou mijn moeder van 83 zeggen. Ik denk heel vaak dat we alles al gezien en gehoord hebben op het gebied van voeding en dieet. We hebben alle calorieën en/of punten geteld, weekplannen gevolgd, meegedaan aan het soepdieet, brooddieet, ultra magere dieet, geen koolhydraten, om moe van te worden. En alhoewel ze bijna allemaal best wel werken, blijkt het in bijna alle gevallen ‘lenen met rente’ te zijn. Eerst val je 10 kg af om er, na het dieet, gewoon weer 13 bij te krijgen. Het lichaam lijkt doodmoe te zijn na 15 jaar krimpen en groeien en wil daarna geen grammetje meer loslaten. Om het maar niet te hebben over alle bijkomende ellende, zowel fysiek als mentaal.
Toch lees ik al lange tijd over ‘intermittent fasting’. Is dit de nieuwste (slechte?) hype? Of leert deze ‘leer’ ons meer dan alleen maar afvallen? Ik las het voor het eerst over in het boek Het Vastendieet en vond het idee ervan heel interessant. Het lag voor mij een beetje in de lijn van het Paleo dieet maar dan net even vanuit een andere hoek bekeken. Onze voorouders hadden geen ‘tien uurtje’, ‘vier uurtje’, tussendoortjes, toetjes, al die dingen waardoor wij de hele dag aan het eten zijn. Geen rust voor ons spijsverteringssysteem. Gedwongen ontbijten terwijl ons lijf ‘nee’ zegt maar we eigenlijk helemaal geen trek hebben. Vanaf jongs af aan wordt het ons aangeleerd, we moeten eten en drinken omdat het tijd is, niet of je lichaam daadwerkelijk om eten vraagt. Zelfde geldt voor ‘eet je bord leeg’. Niet luisteren naar je lichaam maar eten omdat het er ligt. Ik kan nog een blog schrijven over de boodschappen die zo onschuldig lijken maar ons leven lang destructieve overtuigingen kunnen geven.
Goed, even terug naar het principe van intermittent fasting, ofwel tijdelijk vasten, met tussenpozen. In Het Vastendieet gaat dit om twee dagen in de week, dat je slechts twee maaltijden eet van totaal 500-600 kcal en de rest van de week normaal. Onderaan de streep, dus aan het eind van de week, heb je veel minder binnengekregen dus afvallen zal wel lukken, maar het ging mij vooral om dat rust voor je spijsverteringssysteem, langer dan alleen maar de periode dat je slaapt, het lichaam erg goed lijkt te doen. Dan krijg je die ‘knor geluiden’ uit het darmgebied, waar de jonge Duitse arts Giulia Enders zo duidelijk en positief over schrijft in haar fantastische boek De mooie voedselmachine. Die geluiden betekenen niet dat je honger of trek hebt, zoals wij vaak denken, maar betekent dat er eens goed wordt schoongemaakt, achterstallig onderhoud zeg maar. Daar wordt ik dan enthousiast van, geef je darmen tijd om achterstallige schoonmaakwerkzaamheden te plegen, lijkt me prima en klinkt logisch.
Wat later hoorde ik over de principes van intermittent fasting en zoals bij ieder dieet of specifiek voedingspatroon worden de meest fantastische voordelen eraan gehangen. Ik vond het in ieder geval zinnig en aantrekkelijk genoeg om het eens uit te proberen en dan de variant van iedere dag 16 uur vasten.
En nu hoor ik je denken.. wat?! 16 uur? Doe normaal! Dat kan niet goed zijn.. Het is eigenlijk heel simpel en gek genoeg deed ik het van nature al bijna helemaal goed. Ik eet niet tussen 18 uur ’s avonds en 10 uur ’s ochtends. Dat is dus 16 uur niet en dan overdag tussen 10 en 18 wel. In de ochtend drink ik graag thee en water en vind het prima om pas echt te gaan eten rond een uur of 10. En dan lekker brunchen, dus niet alleen maar twee rijstwafels, Soms kook ik een paar eitjes, wat spinazie roerbakken, zalm erbij en dan nog tomaatjes, heerlijk. Dan eet ik rond 14/15 uur nog wat en wij eten met elkaar rond 17.30 uur ’s avonds. Dan ga ik ook nog meestal rond 21.30/22.00 uur naar bed dus de dag kom ik zo prima door.
En ik kan je vertellen, het bevalt heel erg goed, ik word er blij van, regelmatig en prima ontlasting, geen cravings, gewoon lekker. Ik geloof erin dat sommige dingen wel en sommige dingen niet bij je passen, er is geen ‘one size fits all’ bij voeding en in de totale wirwar van meningen is het zo moeilijk om nog te weten wat wel en niet goed is. Ik ga dus ook niet zeggen dat dit voor iedereen werkt, maar voor mij werkt het heel goed. Wie weet inspirerend voor jou en iets om over na te denken.